GDPR: Φόρμα Επικοινωνίας - Συναίνεσης Χρήσης Προσωπικών Δεδομένων

Arrow up
Arrow down
Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήBlogMαθητές και Φίλοι“Η Χρυσαλίδα”

“Η Χρυσαλίδα”

Γράφτηκε από την  Κατηγορία Mαθητές και Φίλοι Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 11:48

Φέτος ένας ακόμη συνεργάτης προστέθηκε στην ομάδα μας, ο Κυριάκος Χαλκόπουλος. Μαζί του οργανώνουμε και θα παρουσιάσουμε στο πλαίσιο της "Ομάδας Ανάγνωσης Colombo" έναν κύκλο συναντήσεων που θα αφορούν σε μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα, στον Αργεντίνο συγγραφέα, Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Πριν την έναρξη των συναντήσεων της Ομάδας Ανάγνωσης, σας παρουσιάζουμε ένα σύντομο βιογραφικό του Κυριάκου Χαλκόπουλου και κυρίως θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την παρουσίαση από τις εκδόσεις Ανάτυπο, του βιβλίου του "Η Χρυσαλίδα", στις 12 Οκτωβρίου 2015, στη Δημοτικη Βιβλιοθήκη Γιώργος Ιωάννου, στην Κάτω Τούμπα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

 

Η “Χρυσαλίδα” αποτελείται απο δώδεκα διηγήματα, μερικά απο τα οποία είχαν σε προηγούμενες εκδοχές τους τυπωθεί σε περιοδικά. Το μεγαλύτερο σε έκταση φτάνει τις τριάντα σελίδες, και ονομάζεται “Το Αντικείμενο των Ονείρων”, καθώς περιγράφεται εκεί η ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος επιχείρησε στη δύσκολη αυτή εποχή να λύσει με μια θριαμβευτική κίνηση τα οικονομικά (και άλλα) προβλήματα του, όμως αντίθετα είδε να αναδύεται απο μέσα του, απο τον κόσμο των ονείρων του, μια απειλή μεγαλύτερη και απο τις εξωτερικές.

Τα κείμενα αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο, συχνά με ημερολογιακό ύφος, ή με τη μορφή γράμματος. Συνδέονται όλα απο την προσπάθεια της μεταμόρφωσης σε κάτι καλύτερο, όπως η αντίστοιχη της κάμπιας που μέσα στη χρυσαλίδα της θα μετατραπεί σε πεταλούδα και μετά θα πετάξει ελεύθερα κάτω απο το δυνατό Ήλιο.

Τα θέματα τους είναι ψυχολογικά, ενώ υπάρχει σίγουρα μια σκοτεινή ατμόσφαιρα στον κόσμο που παρουσιάζεται, παρά την ομοίως επίμονη ελπίδα των αφηγητών που δεν εγκαταλείπουν το στόχο τους.
Σε αρκετά γίνονται αναφορές και στη φιλοσοφία, με αφορμή τις σπουδές του συγγραφέα τους, αλλά και την εργασία που έχει στις δημοτικές βιβλιοθήκες απο το 2014, ως οργανωτής 'σεμιναρίων' με αντικείμενο την αρχαία ελληνική φιλοσοφία απο το Θαλή ως τον Αριστοτέλη.

 

Προσκληση ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

(Το όμορφο και ιδιαίτερα ταιριαστό στα διηγήματα, εξώφυλλο του βιβλίου "Η Χρυσαλίδα", που είναι το αρχικό στη σειρά της φαντασίας απο τις εκδόσεις Ανάτυπο, δημιουργήθηκε απο το Δημήτρη Σεργιάννη. Η πεταλούδα παρουσιάζεται να ταξιδεύει μέσα στη χρυσαλίδα, που είναι ακόμα ενωμένη μαζί της. Μια μεταφορά για την πορεία στον εσωτερικό κόσμο...)


(Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κυριάκος Χαλκόπουλος φοίτησε στην Αγγλία και είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου του Έσσεξ.
Δημιουργεί και παρουσιάζει κύκλους σεμιναρίων για τη Φιλοσοφία, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων της Θεσσαλονίκης.
Αρθρογραφεί για θέματα πολιτισμού στην εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.
Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα περιοδικά Λόγου (Δέκατα, Ένεκεν, Ίαμβος, Εντευκτήριο κ.α.). Είναι συνεργάτης των εκδόσεων Ανάτυπο.)

kyri

Διαβάστηκε 2757 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 13:36
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Nuccio Ordine «Η χρησιμότητα του άχρηστου»